Alcehmilla logo

dali-tarot

DALÍ ÉS A TAROT

Ki gondolná, hogy Salvador Dalí, az extravagáns festőművész, a polgárpukkasztó zseni TAROT kártyát fest! Ráadásul micsoda tarot-t! Kristálytiszta, erőteljes, mélyértelmű tarot-t!

Mi köze volt Dalínak a tarothoz?

Minden érdekelte, ami a lélek mélységeit érintette. Állandóan kereste, kutatta az utat saját belső, titkos barlangjaihoz. Barátai elbeszéléseiből tudjuk, hogy képes volt órákat tölteni egy kád langyos vízben, miközben felesége, Gala a szemét nyomkodta, hogy víziói legyenek. Mindenféle módszert kipróbált, hogy a tudattalan rejtett dimenzióiból információt nyerjen.

A tarot Gala révén jutott el hozzá. Gala Oroszországban született, és már gyerekként megérintette az okkultizmus misztikus világa. Rendszeresen járt jósnőkhöz. Ő maga is rendelkezett intuitív képességekkel, kiválóan olvasta a kártyát. Dalí így ír erről a „Salvador Dalí titkos élete” című önéletrajzi regényében:

„Gala kártyát vetett, és nehéz utat látott kettőnk számára. Vakon hittem mindenben, amit jósolt, s ami elűzte a boldogságunkat fenyegető néhány aggodalmat.”

Adhat-e vajon egy szerető férj nagyobb ajándékot az imádott asszonynak, az ihlető múzsának, mint egy különleges, gyönyörű tarot-t.

Játék a szignóval

Kettejük nagy és erős egységét tükrözi, hogy legtöbbször „Gala-Dalí” aláírással szignózta a kártya képeit. Dalí szignója minden képen más és más, illeszkedik a képek tartalmához, hangulatához. Külön kis játék, hányféleképpen tudja leírni a nevét. A név is üzenetet, jelzést hordoz.
Kész csoda, hogy ez a korlátokat nem tűrő, exhibicionista ember, milyen finom alázattal formálta meg a tarot-ját! A szent cél érdekében – a misztikus tudás átadásához - középkori klasszikus műalkotásokból merített. Ezek a csodálatos remekművek már kiállták az idő próbáját, maradandónak bizonyultak. Általános, mindannyiunk számára felfogható érzéseket, hangulatokat közvetítenek. Ezeket használta fel és egészítette ki saját szimbólumaival a kártya lapjainak megformálásakor.

Pillangók

Sok képen láthatók pillangók. Néha eltakarnak egy jelenetet vagy részletet, néha csak jelen vannak. A pillangók a lélek szimbólumai, a görög pszükhé szó pillangót, lelket, életet jelent. A lepke a nagy átalakulás megvalósítója, egyedfejlődése során hernyóból egy teljesen más élőlénnyé, pillangóvá alakul. A kártya lapjain utal a lélek nagy változásaira, fejlődésére, metamorfózisára.

Árnyalakok

A jónéhány képen látható vázlatosan megfestett árnyalak megfelelhet a lélektanban ismert árnyékszemélyiség fogalmának. Carl Gustav Jung, a mélylélektan zseniális tudósa árnyékszemélyiség alatt a személyiségünk elrejtett, általunk el nem fogadott részét érti. Ezek gyakran „nem szalonképes” tendenciák, így igyekszünk eltitkolni, láthatalanná tenni őket. Sokszor olyan jól sikerül, hogy önmagünk előtt is láthatatlan. A spirituális fejlődés során meg kell ismernünk az „árnyékunkat”, felismerni saját negatív vagy romboló tendenciáinkat, mert akkor kezelhetővé válnak ezek az energiák.

Mankó

Dalí egyedülálló szimbóluma a mankó, mely több kártyalapon is előfordul. Jobban megértjük az üzenetét, ha elolvassuk Dalí gyermekkori élményét ezzel a különleges tárggyal kapcsolatban. Így vall erről a találkozásról a „Salvador Dalí titkos élete” című önéletrajzi regényében:

„Az a tárgy....... melynek „személyisége” megérintett, egy mankó volt. Korábban sohasem láttam ilyet, és annyira megérintett a formája, mintha rendkívül szokatlan valami lenne. Azonnal magamhoz vettem, és megértettem, hogy életemben soha többé nem tudok megválni tőle, bár az okát képtelen lettem volna megmagyarázni. A hatalom és az emelkedettség netovábbja volt, és azonnal felváltotta a jogaromat (egy régi, bőrből készült poroló nyelét), melyet egy fal mögött leejtve elvesztettem. A mankó villáját, ahová a hónaljnak kellett feküdnie, finom, elhasználódott és rozsdás árnyalatot öltött vászonféleség borította, és megértettem, hogy kéjesen nekitámaszthatom simogató arcomat vagy elgondolkodó homlokomat. Lementem a kertbe, egyik kezemmel előreszegezve a mankót. Ez a tárgy olyan magabiztosságot és arroganciát adott nekem, amekkorára korábban sohasem voltam képes.
Szimbólikus mankóm korunk tudatalatti mítoszait írta le, és azoknak felelt meg - és felel meg ma is.”

Kapható a kereskedelmi forgalomban olyan  DALÍ TAROT, melynek minden egyes lapja aranyszegéllyel keretezett. Igazi, 18 karátos arannyal borított, ami egyedülálló a kártyák között. Az arany a régi korok főpapjainál és mágusainál nem az ego fényezését szolgálta - vagyis önmaguk díszítésének szánták - hanem spirituális védelmet jelentett. Az arany megtisztítja az aurát, emeli a rezgésszámot, hogy általa jobb energia-állapotba kerülhessünk. Így ez a kártya a felemelkedés eszköze is. Minden egyes visszaélés vele visszaüt az elkövetőjére.
A több, mint 2200 féle tarot kártya közül egyedül ezen van „pápai” áldás. Dalí a Vatikánnak is festett képeket, melyért cserébe a pápa minden művét pápai áldásban részesítette.

Ez a kártya nemcsak jóslásra, a jövő titkainak fürkészésére használható, hanem fáklyaként mutat utat a befelé vezető úton, saját lelkünk legmélyebb régióiba. Megfelelő módon használva megláthatjuk személyiségünk fekete foltjait, gyenge pontjait. Megmutatja a ránk váró feladatokat is.
Önmagunk alakításában rejlik a legnagyobb mágia! Azáltal változtathatjuk meg a körülöttünk lévő világot, ha önmagunkat változtatjuk meg! Ahhoz kell a legnagyobb bátorság, hogy merjünk tükörbe nézni, és merjük meglátni a hibáinkat, gyengeségeinket. Ezekben a „meglátásokban” rejlik a  „nagy változás” lehetősége. A delphoi jósda bejáratánál is ez állt:

GNÓTHI SEAUTON!
ISMERD MEG ÖNMAGADAT!

Desinpix Kft. - Grafika, webdesign, fotó

dali